BBQAtelier - logo - slogan

Veelgestelde vragen over Barbecueën

Je gebruikt best geen briketten in een kamado ( Big Green Egg , Kamado Joe, The Basterd ) omdat deze tijdens het opbranden zeer veel as ( stof ) genereren waardoor de luchtdoorstroming verminderd en de temperatuur moeilijk te regelen valt. Wij gebruiken wel briketten voor een ketle ( weber ) of onderaan in de OFYR / openvuur omdat dit een mooie constante warmte geeft. Dus de keuze hangt echt af van welk doel u ze wil gebruiken.

Bent u op zoek naar een toestel dat niet rookt omdat je bang hebt voor de rookhinder dan kan een plancha op elektriciteit of gas een optie zijn. Je bakt op een gietijzeren plaat waar door er totaal geen contact met de warmtebron mogelijk is. Een bbq met een slechte verbranding rookt het meest, dikwijls is dit te wijten aan slechte/ vochtige houtskool of onvoldoende zuurstof om een mooie vuurhaard te krijgen. 

Neen, alles begint met de keuze van de juiste producten en hoe je te werk gaat met het toestel. Laat je je vlees of groenten te ver gaan (verbranden), dan is dit slecht voor de gezondheid. Als je op een correcte manier je toestel gebruikt is er zeker geen probleem voor de gezondheid. Je kan zelfs vlees of groenten grillen zonder vetstof te gebruiken.

De productie en materialen zijn duurder dan een traditioneel  toestel uit ijzer. De levensduur, en voor sommige de levenslange garantie moet u ook zeker in beschouwing nemen bij het maken van uw keuze. De investering is duurder maar de levensduur is langer en het gebruiksgemak is van een hoger niveau.

Doordat het toestel gemaakt is uit keramiek en omdat je via 2 luchtschuiven de lucht in- en uitlaat kan regelen heb je een perfecte controle over de temperatuur. Keramiek isoleert. Dus hoe beter de kwaliteit van je keramiek, hoe beter het resultaat.  

Hangt van de locatie en weersomstandigheden af. Indien de brandweer een verbod uit schrijft kan je ook zelf nadenken of het wel verstandig is om in die omstandigheden te barbecuen.

Hangt af van het huishoudelijk regelement indien u in een gebouw woont met meerdere bewoners. Is het je eigen huis dan is dit normaal toegestaan. (Let op het zou kunnen dat er in je stad of gemeente afzonderlijke regels bestaan maar hiervoor informeer je best even bij je lokaal bestuur).

Een bbq organiseren voor 20 personen vraagt de nodige voorbereiding. Informeer je zeker of er bepaalde voedingsgewoontes / allergieën zijn. Reken op een standaardbbq pakket van 400 gr per persoon. Heb je een gesloten toestel? Dan kan je ook kiezen om grotere stuken vlees te garen. (Low & slow) en waarom niet een hele biercankip ipv 2 billen en 2 kippeborsten?

Voorzie 1 stokbrood per 5-6 personen. Is de groep groter? Dan is het zeker leuk om een assortiment te voorzien van verschillende broden. Heb je de dag nadien over? Lekker als tapas (broodjes grillen en afwerken met tomatenblokjes) of in een broodpudding [recept volgt nog ]

Peter heeft niet echt een vaste keuze van toestel. Vaak worden deze bekende personen ook gebruikt als gezicht van. Wat er vooral belangrijk is bij het kiezen van een merk is dat je op voorhand voldoende geïnformeerd bent en het juiste advies / ondersteuning krijgt. Vaak is de keuze van een toestel ook een persoonlijke keuze. Denk maar op een appartement kan je geen vuurschaal plaatsen of op het terras in een poolhouse                                                                                                                                                                                                                                                                                  kan je net iets meer met een braaimaster die je ook als haard kan gebruiken

Volgens ons ben je het best gesteld met “Hete kolen” van Jeroen Hazebroek. Hij heeft samen met Leonard Ellenbaas 9 interessante boeken over de bbq uitgebracht. De modus operandi van Big Green Egg is een stevige boek voor de fervente barbecue fanaat.

Een klein toestel dat je op tafel kan plaatsen. De Tablo van OFYR is hier een mooi voorbeeld van. Kijk wel even na of je een stabiele tafel gebruikt.

JA, je kan alles laten verzekeren, maar informeer eerst eens bij je verzekeringsagent. Vaak is tuinmeubilair inbegrepen in je polis. Voor de zekerheid even navragen en melden, zo heb je geen discussie achteraf.

Alles hangt natuurlijk af van wat je wilt klaarmaken op je bbq.  Als je een stuk met of zonder bot hebt is het gewicht aan puur vlees natuurlijk anders.  Een filet puur kan je volledig opeten, bij een T-bone steak blijft er na de maaltijd nog een groot bot over.  Als je een assortiment (sate, kippenbout, sparerinb,..) met en zonder bot wilt barbecueën, reken dan op een 400-450gr per persoon.

De meeste vleessoorten zijn geschikt voor op de bbq. Kip, rund en varken zijn de meest voorkomend. Wil je iets specialer? Vraag dan even aan je lokale slager een woordje uitleg meestal zijn deze mensen heel behulpzaam omdat ze hun kennis dan mogen /kunnen delen aan mensen die graag koken.

Er zijn verschillende thema’s in ons workshop aanbod en je kiest naargelang je eigen voorkeur of  het hangt af van wat je wil leren.

Onze introductie / basis zijn vooral gericht op werken met het toestel, welke technieken kan je gebruiken? Onderhoud van je toestel, enz…

Heb je je toestel onder controle? Dan kan je kiezen voor een thema workshop waar de nadruk vooral ligt op de gerechten, originele recepten en het gebruik van accessoires.

Onze workshops duren een 3-4 tal uren naargelang het thema. Belangrijk is dat iedereen mee is met het onderwerp en thuis aan de slag kan gaan met wat hij/zij geleerd heeft. En uiteraard voorzien we drankjes én kan er rijkelijk geproefd worden van wat er klaargemaakt wordt.